Historisch loket

Fragment van de kaart uit 1868 toen het Zeeheldenkwartier nog Het Kleine Veentje heette en de buurt nog niet gebouwd was

Heb je altijd al iets willen weten over de geschiedenis van je buurt, je huis of de genealogie van je familie? Kom dan naar het Historisch Loket in de Zeeheldenbibliotheek. Historicus Gerrit Goorman en Huisdetective Carla van Beers helpen je graag met het vinden van de antwoorden. Ze kunnen je, als je er een hobby van wilt maken, ook tips geven zodat je zelf voor onderzoek op pad kunt gaan.

Datum: 6 september, 4 oktober, 1 november, 6 december 2019
Tijd: 14.00 – 16.00 uur

Zaterdag, 26 oktober 2019, 15.00 uur      “Wat zoekt zij/hij in het verleden?”

Lezing over onderzoek in het Haags Gemeentearchief in de “Maand van de Geschiedenis” door Jan van Wandelen, medewerker van het Haags Gemeentearchief.

Onbekend echtpaar op het Prins Hendrikplein in 1929, foto Haags Gemeentearchief, Identificatienr.5.25351

Het Haags Gemeentearchief is de schatkamer op het gebied van de Haagse geschiedenis. Je kunt er bronnen raadplegen voor stamboom- en huizenonderzoek of antwoorden vinden op vele andere vragen over de stad, haar inwoners en het ontstaan van de verschillende wijken.

Jan van Wandelen legt uit wat de basis is van onderzoek naar vrijwel elk mogelijk onderwerp uit de geschiedenis van Den Haag. Welke ‘bronnen’ kun je gebruiken en welke bronnen moet je zeker niet vergeten. Uit catalogi en inventarissen haal je veel meer als je weet hoe je ze moet gebruiken en een stapje verder, hoe slagen de meest ervaren onderzoekers er in informatie te vinden die anderen niet kunnen vinden?

Na de lezing krijgt u de informatie mee in een korte hand-out.

Jan van Wandelen studeerde geschiedenis en werkt sinds 1982 bij het Haags Gemeentearchief, onder andere op de studiezaal van het archief.